23 December 2009

Risiko Tidak Melabur


1. Risiko pelaburan, khasnya dalam unit trust salah satunya adalah kejatuhan harga bagi unit-unit yang dibeli. Adakah ini mungkin terjadi? Ya, ini kerana saham amanah turut sama menerima kesan dari perubahan keadaan ekonomi. Namun sekeras mana kesan yang diterima mungkin tidak sama berbanding industri lain, oleh kerana adanya langkah-langkah alternatif dan proses pemulihan oleh pengurus dana, serta kesan diversifikasi yang dijalankan.

2. Pendek kata, asalkan ianya pelaburan, maka disitu ada risiko. No pain, no gain. Tetapi sudah pasti pain yang diambil diuruskan dengan baik oleh pengurus dana yang diiktiraf bukan sahaja di peringkat tempatan, malah di peringkat antarabangsa. Walaubagaimanapun, risiko pelaburan mungkin tidak sehebat ‘risiko untuk tidak melabur’. Maksud saya, sekiranya pelaburan berisiko melalui kejatuhan harga, tidak membuat pelaburan pula berisiko kejatuhan nilai wang melalui inflasi.

3. Inflasi adalah keadaan dimana nilai wang semakin berkurangan, contohnya RM10,000 hari ini mungkin bernilai RM9,000 pada masa depan.
Bagaimana mengetahui anda berdepan risiko inflasi? Jika:

- Anda tidak membuat sebarang pelaburan.
- Anda membuat pelaburan yang memberi pulangan sangat sedikit, kurang dari nilai inflasi tahunan negara.

Contohnya, akaun simpanan. Sekiranya anda menyimpan dalam akaun simpanan yang menawarkan kadar dividen 2-3% setahun, manakala nilai inflasi negara pula pada kadar 3.x%, maka lama-kelamaan, nilai wang simpanan anda akan menyusut. Ia sangat terbalik dengan pelaburan saham amanah yang menggunakan konsep compounding. Selain saham amanah, pelaburan pada property atau emas adalah cara mengatasi inflasi.

0 komen:

Islam Agamaku

INFO TERKINI

1Malaysia Onlive Tv

Download Lagu MP3

Download Lagu² Pilihan Anda Disini
Powered By 4shread | Serdahana Itu Indah

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites