23 November 2009

3 politeknik premier beroperasi Julai 2010

Tiga daripada 27 politeknik di seluruh negara ini bakal diberi taraf sebagai politeknik premier bermula pada sesi pengajian Julai depan.

Dengan penarafan itu, politeknik premier akan memberi pengkhususan kepada program diploma, diploma lanjutan serta ijazah dan tidak lagi menawarkan program sijil seperti sekarang.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, kenaikan taraf itu akan menyaksikan penambahan antara 18,000 hingga 20,000 pelajar bagi program diploma selaras usaha melakukan transformasi terhadap kualiti institusi tersebut.

''Pihak kementerian dalam proses melakukan penilaian untuk memilih tiga politeknik itu sebelum mengumumkannya pada akhir tahun ini,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis penutup Khemah Kecemerlangan Akademik di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di Skudai hari ini.

Hadir sama Naib Canselor UTM, Prof. Datuk Dr. Zaini Ujang dan Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pasir Gudang, Rohazam Shah Ahmad.

Program itu adalah anjuran bersama Pemuda UMNO Bahagian Pasir Gudang dan Pusat Kokurikulum UTM.

Mengulas lanjut Mohamed Khaled berkata, politeknik premier mampu menyumbang kepada pembangunan negara pada masa akan datang menerusi ekonomi yang berasaskan inovasi.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pasir Gudang berkata, ini kerana peranannya yang dapat melahirkan lebih ramai graduan berkemahiran dalam usaha menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi.

Menurutnya, transformasi ke atas politeknik mampu merubah institusi tersebut dalam melahirkan lulusan yang menepati pasaran kerja sekali gus menjamin kerjaya mereka pada masa depan.

''Kerajaan tidak mahu melihat graduan politeknik berhenti menuntut ilmu setakat program diploma sahaja dan terus bekerja selepas itu.

''Apa yang kita inginkan ialah lulusan diploma politeknik menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi seperti diploma lanjutan dan ijazah bagi meletakkan kedudukan politeknik setaraf dengan universiti,'' katanya.

Mohamed Khalid berkata, politeknik premier juga mampu mengikis tanggapan bahawa institusi berkenaan tidak setaraf dengan universiti hingga menjadi pilihan kedua di kalangan lepasan pelajar sekolah.

- UTUSAN

0 komen:

Islam Agamaku

INFO TERKINI

1Malaysia Onlive Tv

Download Lagu MP3

Download Lagu² Pilihan Anda Disini
Powered By 4shread | Serdahana Itu Indah

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites